diumenge, 19 de setembre del 2010

Dia de la Llibertat del Programari 2010. Software Freedom Day 2010.

Ahir, 18 de setembre, es va celebrar arreu del món el Dia de la Llibertat del Programari, el Software Freedom Day. A casa nostra el grup d'usuaris de Linux Caliu és el que va organitzar la jornada que va desenvolupar les activitats programades al Centre Cultural Can Fabra de Barcelona.

En aquest enllaç expliquen les diverses activitats que es van realitzar.

De la mateixa wiki del DLP2010:



Què és el Dia de la Llibertat del Programari?

El Dia de la Llibertat del Programari (DLP) és una celebració mundial del Programari Lliure i del Codi Font Obert (FOSS). El nostre objectiu en aquesta celebració és educar el públic de tot el món sobre els beneficis d'usar programari lliure d'alta qualitat en educació, a les administracions, a casa i als negocis -en definitiva, a tot arreu! L'organització sense ànim de lucre Software Freedom International coordina el DLP en l'àmbit global, proveeix suport, regals i un punt de col·laboració, però els equips de voluntaris per tot el món organitzen els esdeveniments locals del DLP incidint en les respectives comunitats.

Visió i Objectius

La nostra visió és la de potenciar que tothom es connecti lliurement, crei i comparteixi en un món digital que sigui participatiu, transparent, i sostenible.
Objectius
  • 1. celebrar la llibertat del programari i la gent que hi ha al seu voltant
  • 2. fomentar una comprensió general de la llibertat del programari i encoratjar l'adopció del programari lliure i els estàndards oberts
  • 3. crear un accés més equitatiu a les oportunitats mitjançant l'ús de tecnologies participatives
  • 4. promoure el diàleg constructiu de responsabilitats i drets a la societat de la informació
  • 5. ser inclusius d'organitzacions i individus que comparteixen la nostra Visió
  • 6. ser pragmàtics, transparents i responsables com a organització

dijous, 2 de setembre del 2010

Com instal·lar de forma manual el plugin de java al Firefox 3.6.8 a Ubuntu Lucid Lynx

Firefox és el navegador per defecte de l'Ubuntu 10.04. Aquest navegador permet executar applets java però per a fer-ho li cal el plugin de java. resulta que el plugin de java no està instal·lat per defecte.

El procés d'instal·lació d'aquest plugin de forma manual requereix certa intervenció. El procés està explicat en aquesta pàgina de la Oracle Technet. En resum, es tracta de descarregar-se el runtime de java, que conté el plugin, i posar un enllaç simbòlic al plugin en la carpeta de plugins del Firefox.

En el meu cas tinc un Firefox 3.6.8, en una màquina de 32 bits. Els passos són:

1. descarregar-se el JRE de la pàgina de descàrregues de Java. Hauré de triar...


...La versió de JRE per Linux de 32 bits. I com és Ubuntu, el self-extracting file, en comptes de la RPM de la família RedHat. En la imatge és la que apareix en vermell amb el dit a sobre.


2. Instal·lar el JRE.
La versió que he descarregat és la jre-6u21-linux-i586.bin (jre1.6, update 21). Copio el .bin a la carpeta que jo vulgui on instal·laré el JRE de java. Obro un terminal i em situo amb els cd convenients a la carpeta on està el .bin. (per exemple, l'he posat al segon disc dur que es diu /media/programari )

Li dono permisos d'execució al bin: chmod +x jre-6u21-linux-i586.bin
i l'executo: ./jre-6u21-linux-i586.bin

Veuré com el crea una carpeta jre1.6.0_21 en la que s'instal·la el runtime de java


3. Ja he instal·lat el runtime de java, ara passo a la part Firefox de la instal·lació. Primer he de verificar que no està instal·lada cap versió anterior. Si estic configurant el Firefox d'una instal·lació nova d'Ubuntu 10.04, em puc estalviar aquest pas: No hi ha plugin de java.
En tot cas, puc comprovar-ho fent: Eines-Complements-Connectors. En la imatge veig el plugin instal·lat. Per a desinstal·lar-lo n'hi ha prou d'eliminar l'enllaç simbòlic al plugin que es troba a /usr/lib/firefox-3.6.8/plugins


Hauria de fer un sudo rm /usr/lib/firefox-3.6.8/plugins/libnpjp2.so


4. Ara cal crear un enllaç simbòlic des a la carpeta plugins del Firefox cap al plugin. Primer vaig fins a la carpeta de plugins del Firefox (jo tinc un 3.6.8, a d'altres versions l'adreça pot variar): cd /usr/lib/firefox-3.6.8/plugins
i hi creo l'enllaç: sudo ln -s /media/programari/jre1.6.0_21/lib/i386/libnpjp2.so

5. Engego Firefox i verifico que el plugin de java és a lloc. Si tot ha anat bé, veuré el mateix que a la imatge del punt 3: el plugin java instal·lat