divendres, 28 d’octubre del 2011

Com instal·lar XAMPP a Ubuntu.

A l'hora de fer presentacions i demos d'aplicacions web, pot ser molt útil disposar d'una versió de la demo en un servidor web en localhost, potser en una clau usb.

També pot ser molt útil un servidor web d'aquest tipus a l'hora de preparar sessions de formació.

És possible trobar per Internet diverses distribucions que d'aquest tipus que combinen Apache amb  MySQL i PHP, tant sobre Linux (LAMP), com sobre Windows (WAMP), per exemple XAMPP o MoWeS Portable.

MoWeS Portable empaqueta, a més de la plataforma AMP, altres aplicacions que utilitzen aquesta infraestructura, com Joomla! o Drupal. Ara bé, MoWeS Portable només està disponible per a Windows.

XAMPP, en canvi, s'ofereix per a Linux i Windows.

En el post d'avuí el que faig és instal·lar el XAMPP a un netbook Linux.

No cal dir que la plataforma AMP es pot instal·lar des del Centre de Programari de l'Ubuntu. Però la instal·lació de XAMPP és encara més senzilla.

Dit i fet. El primer pas és descarregar-se el paquet d'instal·lació. El  puc trobar en aquesta adreça:  http://sourceforge.net/projects/xampp/files/BETAS/xampp-linux-1.7.7.tar.gz/download. Són uns 77MB.

Aquesta versió incorpora:   Apache, MySQL, PHP amb PEAR, Perl, ProFTPD, phpMyAdmin, OpenSSL, GD, Freetype2, libjpeg, libpng, gdbm, zlib, expat, Sablotron, libxml, Ming, Webalizer, pdf class, ncurses, mod_perl, FreeTDS, gettext, mcrypt, mhash, eAccelerator, SQLite i IMAP C-Client.

En particular Apache 2.2.21, MySQL 5.5.16, PHP 5.3.8, i phpMyAdmin 3.4.5.

Per instal·lar  n'hi ha prou amb desempaquetar el tar.gz. Cal tenir en compte que als fitxers d'instal·lació s'assumeix que la home del XAMPP serà /opt/lampp. Això NO vol dir que només es pugui instal·lar en aquesta carpeta. Això l'únic que vol dir és que caldrà que /opt/lampp sigui la "home" del XAMPP i això es podrà aconseguir amb un enllaç simbòlic des de /opt/lampp al directori d'instal·lació que triï.

Si la carpeta de destinació del XAMPP es troba en una clau usb caldrà que aquesta clau estigui formatada amb un sistema de fitxers que permeti els enllaços simbòlics, per exemple  ext2,ext3 o ext4.

A l'hora de fer l'enllaç simbòlic caldrà tenir en compte el punt de muntatge del dispositiu. Per exemple, al meu netbook amb Ubuntu 11.04, el punt de muntatge és /media.

Per a poder instal·lar correctament el XAMPP caldran, a més, permisos de root. I també per a posar en marxa i aturar els diversos components de la distribució.

Tenint en compte tot l'anterior, instal·lo el XAMPP a la meva carpeta home, on he deixat el tar.gz:

sudo tar xvfz xampp-linux-1.7.7.tar.gz -C .

Amb la ordre anterior es crea una carpeta lampp amb els dversos components del XAMPP.

Ara creo l'enllaç simbòlic:

sudo ln -s /home/albert/lampp /opt/lampp

I engego per primer cop el servidor. Aquesta primera arrencada acaba d'instal·lar i configurar els components.

albert@athena:~$ sudo /opt/lampp/lampp start
Starting XAMPP for Linux 1.7.7...
XAMPP: Starting Apache with SSL (and PHP5)...
XAMPP: Starting MySQL...
XAMPP: Starting ProFTPD...
XAMPP for Linux started.
albert@athena:~$ 

I per revisar la nova instal·lació en tinc prou amb obrir un navegador i apuntar-lo al localhost:




El directori arrel del servidor web es troba a /opt/lampp/htdocs (en el meu cas, mercès a l'enllaç simbòlic, és /home/albert/lampp/htdocs).

Per aturar el XAMPP puc fer:


albert@athena:~$ sudo /opt/lampp/lampp stop
Stopping XAMPP for Linux 1.7.7...
XAMPP: Stopping Apache with SSL...
XAMPP: Stopping MySQL...
XAMPP: Stopping ProFTPD...
XAMPP stopped.
albert@athena:~$ 

I per a eliminar la instal·lació sense deixar rastres, amb el XAMPP aturat, n'hi ha prou amb fer:

sudo rm -r lampp

És possible engegar i aturar individualment els diversos components del XAMPP. Examinant el fitxer $HOME/lampp/lampp es poden  trobar les diverses opcions disponibles. La forma d'invocar-les, en general, és: 

sudo /opt/lampp/lampp opció

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada