diumenge, 11 de desembre del 2011

Lubuntu a un Hercules eCafe 800

En un post anterior vam instal·lar Ubuntu de la darrera versió Netbook Remix en un petit Hercules eCafe 800.La maquineta ha funcionat prou bé però ha estat evident, des del primer dia, que Gnome li anava gran.

La solució ha estat posar una distribució més lleugera. En aquest cas la Lubuntu. Lubuntu és una distribució que fa servir LXDE com a entorn d'escriptori i OpenBox com a gestor de finestres, amb la intenció de minimitzar el consum de recursos que calen. Vegeu també http://ca.wikipedia.org/wiki/Lubuntu. Per cert, està disponible en català.

La instal·lació no ha tingut complicacions: he descarregat la iso de http://cdimages.ubuntu.com/lubuntu/releases/11.10/release/ i he creat un pendrive d'instal·lació.

Per a fer la instal·lació m'ha estat útil connectar un monitor extern, degut a que la petita pantalla de l'eCafe no era suficient per als continguts que s'estaven mostrant. Aquest problema ja el vaig trobar en l'anterior instal·lació de Ubuntu (Gnome), i es resol igual: un cop feta la instal·lació cal afegir el fitxer xorg.conf a /etc/X11.

Un cop feta la instal·lació i fet l'ajust de pantalla, ja es pot treballar amb el netbook. Ens adonarem d'alguns canvis, per exemple en el programari instal·lat. Per mi el més cridaner ha estat trobar Chromium, el navegador open-source que ha servit de base per a Chrome, en comptes de Firefox. I també trobar Synaptic, en comptes del "Centre de Programari de l'Ubuntu".

La millora en la reproducció de vídeos i música és evident. També en la reproducció de vídeos online.

Pegues, de moment, poques. Li he instal·lat Thunderbird, LibreOffice, Skype... i el netbook els mou de forma que són útils. No està gens malament per a aquesta petita maquina.

Potser encara posaré Lubuntu a l'ordinador de sobretaula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada