dilluns, 5 de març del 2012

Els videotutorials de la deSymfony 2011

PHP és un dels llenguatges més populars per a desenvolupar aplicacions i llocs web. La creació de llocs web acostuma a enfocar-se com la tria d'un gestor de continguts que ens proporcioni un sistema amistós  per a fer pàgines i organitzar-les, i sense haver de preocupar-nos de detalls de baix nivell. En molts casos, ens permeten desenvolupar el lloc sense ni haver de conèixer PHP. Parlo, per exemple de Drupal i derivats, com OpenAtrium,  o Joomla!... N'hi han molts.

Els Gestors de Contingut són extraordinàriament útils justament per al que estan fets: crear, mantenir, organitzar continguts, documents, imatges; organitzar-ne l'accés dels usuaris; llistes de correu; fòrums... tot allò per al que existeixi un mòdul disponible o que es pugui connectar al CMS i que no calgui modificar més enllà de les possibilitats de parametrització que ofereixi.

El problema ve quan els requeriments de l'aplicació web ja no són els relacionats amb la gestió de continguts. En aquest moment, el CMS ja no és útil, o només ho és marginalment. Aleshores cal atacar el desenvolupament de l'aplicació web d'una altre forma. Per descomptat que es pot encarar la construcció d'un lloc web creant des de zero, "from scratch",  totes les pàgines del lloc.

Però en aquest cas segur que ens trobaríem que hem de reinventar la roda contínuament. Un  enfoc més pràctic  seria utilitzar un framework que ens proporcionés unes llibreries, una arquitectura, una estructura i unes capes i patrons ben definits per a desenvolupar el lloc. Encara serem nosaltres els responsables d'escriure les pàgines amb PHP i desenvolupar-ne els requeriments funcionals. Però ja no caldrà que reinventem la roda.

Estic parlant de frameworks com poden ser Spring, Ruby on Rails,  ASP MVC... Tots ells es basen en el patró d'arquitectura MVC (Model View Controller).

Symfony és un dels framework MVC més populars per al llenguatge PHP.

Per a conèixer-lo millor podem revisar aquesta col·lecció de vídeos i tutorials que es van realitzar durant les jornades deSymfony 2011 a la Universitat Jaume I de Castelló, els passats 1,2 i 3 de juliol de 2011. Es tracta d'una recopilació excepcional que ens pot ajudar  molt en la tasca d'iniciar-nos en l'ús de Symfony.

La DeSymphony és la major conferència sobre Symfony en castellà i la segona del món, en valor absolut, després de la Symfony Live que és la conferència oficial de Symfony.

Per a enguany també està prevista la celebració de jornades: la deSymfony 2012  els dies 15 i 16 de juny, a Castelló.

Tots els enllaços estan presos de la pàgina http://www.symfony.es/2011/07/06/desymfony-2011-todos-los-videos-y-presentaciones/. Els reprodueixo a continuació:


Els enllaços porten a les pàgines respectives de symfony.es, a les que està encastat el vídeo corresponent. Els vídeos estan allotjats a vimeo.

Vet aquí els enllaços:


Primer dia (1 de juliol de 2011):


Segon dia (2 de juliol de 2011):


Tercer dia (3 de juliol de 2011):

1 comentari: