divendres, 13 d’agost del 2010

Una comparativa entre algunes bases de dades a Ubuntu / 31 juliol 2010

Una comparativa entre algunes bases de dades a Ubuntu

Des del punt de vista del desenvolupador. Entorn Ubuntu Lucid Lynx 10.04.

He considerat les següents bases de dades:

Bases de dades d'aplicació:
OpenOffice.org Base - HyperSonic DB (OpenOffice.org 3.2)
SQLite: el motor SQLite passa per ser el més eficient de tots per a bases de dades d'aplicació. Se'l compara amb el motor JET de l'Access. És la base de dades que s'amaga darrera de Kexi, l'aplicació de gestió de bases de dades de la suite KOffice de KDE.
dBase: el vell format .DBF dBase.

Servidors:
MySQL: El Servidor SQL que primer et ve al cap.
FireBird: La versió OpenSource de InterBase de Borland. Versions de servidor, d'aplicació i embedded. Molt escalable.
PostgreSQL: El més antic dels servidors SQL OpenSource. GLOM, una eina de desenvolupament senzill d'aplicacions de bases de dades, està basat en PostgreSQL.

I també he considerat les següents eines de desenvolupament:

OpenOffice.org Basic (OOoBasic)
Gambas2
Lazarus
PHP
java

Per què aquestes eines de desenvolupament i aquestes bases de dades? docs perquè, a priori, em semblen les que em donaran una major productivitat a l'hora de desenvolupar aplicacions.
En el concepte de major productivitat incloc la facilitat d'instal·lació, disponibilitat d'eines gràfiques de configuració, disponibilitat d'entorns de desenvolupament...

Això fa que, per exemple, no hagi considerat Python o C/C++ al no disposar d'entorns RAD (Rapid Application Development) lliures per a aquests llenguatges. Gambas2, Lazarus i OOoBasic, en canvi, sí que en disposen.

Cal dir que la combinació Python o C++ amb Glade no és exactament un RAD, però, tanmateix, se li assembla prou. De fet, és tracta de la tria natural, obvia, per als programadors de l'entorn Gnome. Farem experiments. (Nota afegida 12/08/2010)

PHP i Java els he considerat per que són els dos llenguatges de servidor per a desenvolupar aplicacions web. Per a Java i per a PHP es disposa d'IDEs prou bons i complets (i pesats), com Eclipse o NetBeans.

El resum de la situació és el següent:

PostgresSQL  (Versió 8.4)
Accessible sense problemes amb Gambas2,  OpenOffice.org , Lazarus, PHP i Java

Firebird
Accessible sense problemes amb Gambas2, Lazarus i PHP (no he provat l'accés amb java)
no funciona driver JDBC de FireBird amb OpenOffice
no funciona driver ODBC de EasySoft amb OpenOffice
no funciona driver ODBC de FireBird amb OpenOffice
Conclusió: no disponible fàcilment sobre OpenOffice

SQLite2
Accessible sense problemes amb OpenOffice (driver ODBC),  Gambas2, Lazarus (però no és pot tenir simultàniament els controls de SQLite 2 i SQLite3),  PHP (no he provat l'accés amb java)

SQLite3
Accessible sense problemes amb OpenOffice (driver ODBC),  Gambas2, Lazarus (però no és pot tenir simultàniament els controls de SQLite 2 i SQLite3) .
Problemes per instal·lat PHP5-Sqlite3 amb Lucid Lynx. Sembla que es pot fer funcionar, amb versions anteriors ho feia! però per alguna rao, a la Lucid Lynx no es disposa del paquet (per què?). No he provat d'accedir-hi amb Java.

OpenOffice.org Base
Es tracta d'una HyperSOnic DB i, per tant, és accessible per aplicacions java amb JDBC.
No s'hi pot accedir (de forma útil) des  de Gambas2, Lazarus ni PHP. Realment a OpenOfficer.org Base només s'hi pot accedir bé amb... OpenOffice.org. Base.
Ara bé, en el món java, la HyperSonic és una molt bona tria (òptima) quan cal una base de dades d'aplicació.

dBase3
Sense problemes d'accés amb Gambas2, Lazarus, OpenOffice (nadiu) i Java. No funciona amb PHP però podria funcionar. En la Ubuntu Lucid Lynx aquest suport, per alguna raó, no està disponible (cal pensar que s'hi pot afegir)

MySQL
Sense problemes d'accés amb Gambas2, OpenOffice, PHP i Java.  Lazarus només suporta correctament fins 5.0. Però a la Lucid Lynx la versió del repositori és la 5.1!

Tinc, doncs, algun criteri addicional a l'hora de fer estimacions d'esforç al planificar desenvolupaments amb aquestes eines lliures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada